Pepijn Felen - Techniekles

Pepijn Felen - Techniekles

Voor de klas van mijn dochter (groep 4) heb ik een les over techniek in elkaar gezet. De kinderen hebben ervan genoten. Dat bleek niet alleen uit het enthousiasme tijdens de les van de kinderen, maar ook uit de reacties en de mailtjes van ouders die ik heb ontvangen. Ik heb besloten het materiaal op internet te publiceren, zodat het hergebruikt kan worden. Ik heb er veel tijd ingestopt en daarom wordt bij gebruik van het materiaal een donatie gewaardeerd.

Opzet van de Les

De tijdslijn is opgezet met het idee dat de verschillende uitvindingen leiden tot andere uitvindingen.

Uitvinding van Licht, Geluid, Telefoon, TV, Computer en Chip en de miniaturisatie hiervan hebben geleid tot de uitvinding van de Apple iPhone.

Elke basis uitvinding heeft zijn eigen Uitvindings Lijn in de presentatie en op de Tijdslijn (zie hiernaast) voor de kinderen.

De les is opgezet om interactief met de kinderen bezig te zijn. Vragen als "Wat is dit?" en "Waar past dit op de tijdslijn?" versterkt de verbinding en betrokkenheid met de kinderen. De informatie op de slides is beperkt. Gedurende de presentatie kunnen de kinderen de uitvinding op de juiste plaats op de tijdslijn plakken.

Afhankelijk van het nivo van de kinderen, kan er meer informatie worden gegeven (link naar bron informatie op WikiPedia.org staat achter in de presentatie).

Afhankelijk van de hoeveelheid detail en hoeveel uitvindingen je de klas laat bedenken, duurt de les ongeveer 1 uur.

Optioneel kun je ook met de klas oude apparaten uitelkaar halen. Deze kun je halen bij de sloop. Zorg wel voor voldoende schroevendraaiers.

Voorbereiding

 • Tijdslijn uitprinten op A3 Vellen
 • Uitvindingen uitprinten (21 per vel)
 • Uitvindingen uitsnijden / uitknippen
 • Let op: voor 25 kinderen kost dit ongeveer 3-4 uur

  Lees je een beetje in via de links, er staan ook leuke en grappige weetjes op WikiPedia die leuk zijn om te gebruiken.

  Het les materiaal kan via deze link worden gedownload. Veel plezier!

  Ik heb er veel tijd ingestopt en daarom wordt bij gebruik van het materiaal een donatie gewaardeerd.


  WebDesign by: 10T Products